Biotin vagy más néven B7-vitamin
Számos emésztési rendellenesség, szélsőséges diéta vagy tartós antibiotikum kezelés hatására felléphet a hiánya.
Ilyen esetben étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek.
A szervezet nem raktározza, ezért szükséges a folyamatos pótlása.
A Biotin hasznos tulajdonságai:
- részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban,
- hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez,
- részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében,
- hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához,
- hozzájárul a haj és a bőr normál állapotának fenntartásához,
- hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához.
A B-7 vitamin számos nyers ételben megtalálható. 100 fok feletti hőmérsékleten elbomlik, emiatt a főtt ételekben előfordulhat, de magasabb hőmérsékleten sültekben nem. Jelentős biotin-tartalmú étel a mángold, nyers tojássárgája, a máj és a leveles zöldségek. Felszívódását és hasznosulását befolyásolják az ételben megtalálható fehérjék. Például a nyers tojás fehérjéje teljesen semlegesíti a sárgájában található biotint.
B-vitaminok: Együtt vagy külön?
Az egyes B-vitaminoknak meghatározott, pozitív hatása van az egészségre. Ám mind a kilenc fajta B-vitamin egy szorosan összefüggő család tagja. Ha nagy mennyiségben szedjük az egyik B-vitamint, jól tesszük, ha mellé B-komplex (vagy multivitamin) kiegészítést is alkalmazunk. Ha például úgy érezzük, hogy a B1-vitamin jót tesz a hangulatunknak, akkor nyugodtan szedhetjük, de vegyünk mellé B-komplexet vagy multivitamint is. Így a kúra egyrészt még hatékonyabb lesz, másrészt nem okozunk hiányt egy másik vitaminból azzal, hogy az egyiknek aránytalanul megnöveljük a szedését.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.