Biotin vagy más néven B7-vitamin
Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a biotin hiánybetegsége ritkán fordul elő. Az egészséges bélflóra a napi szükséges mennyiség többszörösét is képes előállítani. Ugyanakkor számos emésztési rendellenesség, szélsőséges diéta vagy tartós antibiotikum kezelés hatására felléphet a hiánya.
Egyes források H-vitamin néven emlegetik, ami a német elnevezéséből származik: (Haar und Haut, német szavak “haj és bőr”) de B7-vitaminként is találhatunk róla írásokat.
Megtalálható számos kozmetikai termékben, amit a haj, és a bőr kezelésére fejlesztettek ki. Gyakran ajánlják étrend-kiegészítőként is a haj ,és a bőr erősítésére.
A Biotin az alábbi élettani folyamatokban játszik fontos szerepet:
- részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban,
- hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez,
- részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében,
- hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához,
- hozzájárul a haj és a bőr normál állapotának fenntartásához,
- hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához.
A B-7 vitamin számos nyers ételben megtalálható. 100 fok feletti hőmérsékleten elbomlik, emiatt a főtt ételekben előfordul, de magasabb hőmérsékleten sültekben nem. Jelentős biotin-tartalmú étel a mángold, nyers tojássárgája, a máj és a leveles zöldségek. Felszívódását és hasznosulását befolyásolják az ételben megtalálható fehérjék. Például a nyers tojás fehérjéje teljesen semlegesíti a sárgájában található biotint.
Hogyan érdemes szedni a B-vitaminokat?
Minden B-vitaminnak külön-külön meghatározott, pozitív hatása van a szervezet működésére. Ám az összes B-vitamin egy szorosan összefüggő család tagja. Ha ha megnöveljük az egyik B-vitamin bevitelét, érdemes mellé B-komplex (vagy multivitamin) kiegészítést is fogyasztanunk. Például, ha több B1 vitamint szedünk az idegrendszerünk miatt, nyugodtan szedhetjük, de vegyünk mellé B-komplexet vagy multivitamint is. Így a kúra nem csak még hatékonyabb lesz, de elkerülhetjük azt, hogy hiányt okozzunk egy másik vitaminból azzal, hogy az egyiknek aránytalanul megnöveljük a szedését.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.