Béta-karotin hasznos tulajdonságai:
- Segít a farkasvakság, azaz a szürkületi időszakban a jó látás visszaállításában.
- A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű karotin a szürkehályog megelőzésében játszik szerepet.
- Antioxidáns hatása révén képes közömbösíteni az erős napsugárzás hatásait és egyenletesebb barnulást is biztosít.
- Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, és jó hatással vannak a koleszterin szintre.
A béta karotin a karotinoidok egy fajtája. A karotinoidok zsírban oldódó növényi vegyületek, amelyet a növények termelnek.
Mi a karotin?
Egy narancssárga színű pigment (növényi színanyag), aminek fontos szerepe van a fotoszintésben. Ez a növényi vegyület adja a sárgarépa illetve a többi narancssárga zöldség és gyümölcs narancssárga színét.
A legfőbb étkezési karotin a béta-karotin és az alfa-karotin (amelyek a sárgarépában találhatók), a lutein (a kelkáposztában, a brokkoliban és a spenótban), valamint a likopen (a paradicsomban).
Hasznos tipp!
Mivel ez egy zsíroldékony anyag, ezért ha narancssárga zöldséget eszünk, vagy étrend-kiegészítőként fogyasszuk, akkor érdemes mellé némi zsiradékot vagy olajat fogyasztani, mivel sokkal nagyobb arányú felszívódást érhetünk el. Célszerű a karotin-tartalmú ételeket vajon megpárolni, vagy zsírban kisütni, mert így a sejtfalak szétnyílnak, a karotin kiürül onnan, és így jobban felszívódik.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.