Egészség Patikád ingyen házhoz szállítjuk!
10.000 Ft felett
  • Nincsenek termékek a kosárban.
Keresési eredmények:

Egyéb kategória

Íme a D-vitamin hiány 8 árulkodó jele!

A D-vitamin hiány 8 árulkodó jele? Mutatjuk, hogy mik ezek!

Milyen károkat okozhat a D-vitamin hiány?

Nem titok, hogy a D-vitamin – az úgynevezett “napfényvitamin” – alapvető tápanyag. Alapvető, tehát az emberi szervezetnek szüksége van rá az optimális működéshez. Vagyis a D-vitamin hiány komoly gondokat okozhat…

Hihetetlen egészségügyi előnyeinek köszönhetően a D-vitamint manapság a legfontosabb tápanyagok között emlegetjük, így méltó helyet foglal el a C-vitamin, a cink, vagy a vas mellett.

De mi is valójában a D-vitamin?

Neve ellenére a D-vitamin egy prohormon, amit testünk termel (a hasnyálmirigy és a máj), miközben napfény éri a bőrünket. Hatását tekintve inkább hormonként, mint vitaminként viselkedik az emberi szervezetben, mivel közvetlen és igen erős hatást fejt ki a szervekre.

Valójában az alacsony D-vitamin szint hatással lehet a testünk mind a 36 szervére. Valamint igen fontos szerepe van az erős csontok és az izomzat felépítésében is. Szakértők szerint alapvető fontosságú az immunrendszer egészségének megőrzéséhez és a rák megelőzéséhez is.

Ezek alapján elmondható, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a szervezetünk D-vitamin szintje, tehát érdemes figyelmet szentelni neki.

A D-vitamin hiány jelei

Fontossága ellenére még napjainkban is rengeteg D-vitamin hiányos ember van. Szerte a világon nagyjából egy milliárd ember szenved D-vitamin hiányban – olvasható egy 2015-ös tanulmányban, amit a Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology tett közzé.

Az egészségügyi szakemberek 8 olyan jelet határoztak meg és tettek közzé, ami tipikusan D-vitamin hiányra utal:

Csontfájdalom

A D-vitamin támogatja a kalcium felszívódását a szervezetben, ezáltal segít fenntartani csontjaink egészségét. A szakértők úgy találták, hogy a D-vitamin hiányos emberek hajlamosabbak a csontfájdalomra és az ízületi gyulladásokra.

Csontvesztés

Amellett, hogy a D-vitamin hiányos emberek hajlamosabbak a fent említett ízületi fájdalomra és csontfájdalomra, sajnos idősebb korban a csontritkulás kockázata is nagyobb az ő esetükben.

Ez viszont a törések fokozott kockázatához vezet, amely életveszélyes is lehet az idősebb felnőtteknél.

Fáradtság és kimerültség

A rendszeres, avagy folyamatos fáradtságnak számtalan oka lehet. Ezek közül az egyik a túl alacsony D-vitamin szint. Tanulmányokkal igazolták, hogy a vérszegénység, illetve túl alacsony vörösvértest-szám esetén jellemzően alacsony a páciensek D-vitamin szintje.

Megjegyzendő, hogy a vérszegénység egyik jellemző tünete a fáradtság, illetve a kimerültség.

Depresszió a D-vitamin hiány miatt?

A tudósok azt állítják, hogy D-vitamin receptorok megtalálhatóak az agyunk azon területein is, amelyek a hangulat szabályozásáért felelősek. Ezzel hozható összefüggésbe, hogy a D-vitamin hiányos emberek hajlamosabbak az olyan hangulati zavarokra, mint a depresszió.

Lassú sebgyógyulás

Tapasztaltad már, hogy a bőrsérüléseid túl lassan gyógyulnak? Amennyiben igen, valószínűleg több D-vitaminban gazdag ételt vagy D-vitamin kiegészítőt kellene fogyasztanod.

A D-vitamin kiváló immunerősítő, ennek köszönhetően pedig támogatja a gyulladások és fertőzések leküzdését. Hiány esetén azonban az immunrendszer gyengébb állapota miatt lassulnak a fenti folyamatok.

Izomfájdalom

Ez egy elég gyakori probléma, aminek számos oka lehet. A fizikai okokon túllépve, tápanyaghiány, többek között a D-vitamin hiánya is okozhat kellemetlen izomfájdalmat.

Egy vizsgálatban részt vevő, krónikus fájdalommal küzdő emberek 71 százalékánál állapítottak meg D-vitamin hiányt.

A hajhullás is lehet a D-vitamin hiány jele

A hajhullást gyakran a stressznek tulajdonítják, de a szakértők álláspontja szerint D-vitamin hiány is okozhatja.

A legújabb tanulmányok során azt állapították meg a szakértők, hogy a túl alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható egy olyan autoimmun folyamattal, amely kopasz foltok megjelenését okozza a fejbőrön.

Források:
Health.com
NCBI.NLM.NIH.gov
Academic.OUP.com
Healthline.com

Hozzászólok

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner