Egészség Patikád ingyen házhoz szállítjuk!
15.000 Ft felett
  • Nincsenek termékek a kosárban.
Keresési eredmények:

Diéta, fogyókúra, Egyéb kategória, Magas koleszterin, Magas vérnyomás

Az omega-3 fogyasztása meghosszabbítja az életet

Az omega-3 fogyasztása meghosszabbítja az életet

Az omega-3 fontos része (nem csak) a paleolit étrendnek.  Az omega-3 fogyasztása egészséges! Ezt tudtuk eddig is. Ám egy nemrégiben megjelent vizsgálat bebizonyította, hogy nem csupán a szív – érrendszeri megbetegedések vagy az idegrendszeri/mentális zavarok ellen véd. Hatása sokkal általánosabb ennél!

Kardiovaszkuláris (szív és érrendszer) betegek körében fordított összefüggést találtak az omega-3 zsírsav- szintje és a telomér rövidülési sebessége között.

A telomér hossza a biológiai életkor indikátora, az életkor növekedésével a telomér rövidül.

Mi az a telomér?

A telomér a  kromoszómák végén található szakasz. Nem tartalmaz információt a sejt megújulásával kapcsolatban és minden osztódást követően rövidül egy kicsit. A telomér akadályozza meg, hogy sejtosztódáskor sérüljön a gén által hordozott hasznos információ.

A vizsgálatok

608 stabil állapotú szív- érrendszeri betegséggel kezelt beteget vizsgáltak a „Heart and Soul Study ” részként. Mérték a telomér hosszúságát a vizsgálat elején, majd öt év elteltével. Szintén mérték két omega-3 típusú, tengeri állatokban található zsírsav a DHA és az EPA szintjét az összes zsírsav arányában, ugyanezekben az időpontokban. Fontos megemlíteni, hogy az omega-3 zsírokat a szervezet nem tudja előállítani, azok kizárólag táplálékkal kerülhetnek be a szervezetbe. Jellemzően a nyugati típusú táplálkozásban ez a zsírsav az optimális szint alatt kerül csak be a szervezetbe.

Az eredmények

Azt találták, hogy akik vérzsír-szintjében a legalacsonyabb volt az omega-3 zsírsavak aránya, azoknak rövidült az 5 év alatt a legtöbbet (leggyorsabban) a telomérjük. Akik a legtöbb omega-3-at fogyasztották, azok telomérje rövidült a leglassabban. Természetesen mivel ez egy megfigyelés vizsgálat volt, az ok-okozati összefüggést nem lehet egyértelműen megmondani. De a szerzők szerint az omega-3 vérzsír-szint és a telomér rövidülés gyorsasága közötti összefüggés azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavak a teloméren keresztül fejtik ki kedvező hatásukat. Ez az első tanulmány, amely egy táplálkozási faktor, tápanyag közvetlen telomérre gyakorolt hatását mutatta ki.

Kommentár:

„Mint a paleolit táplálkozás könyvem első fejezetében olvasható, a telomér a sejtek DNS-ének végén lévő „sapka”, amely a sejtosztódáskor a DNS pontos másolását teszi lehetővé. A telomér az emberi élet biológiai órája, mert minden osztódáskor valamelyest rövidül. És minél több telomér rövidül meg az élet során, annál több hibás DNS-ű sejt keletkezik, és annál valószínűbb a különféle biológiai működészavarok és a rák kialakulásának a kockázata. A paleolit táplálkozás hosszú, egészséges életet ígér, mert az alacsony inzulinszint, az alacsonyabb kalóriabevitel, és az omega-3 fogyasztása védi a telomért. Bővebben lásd a Paleolit táplálkozás könyvemet. A szerzők nem említenek mennyiségeket, de különféle vizsgálatokban általában 2 gramm EPA-t tartalmazó omega-3 napi bevitellel lehet komoly védőhatást elérni.” (Kommentár: Szendi Gábor)

forrás: tenyek-tevhitek.hu

Hozzászólok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner