Egészség Patikád ingyen házhoz szállítjuk!
15.000 Ft felett
  • Nincsenek termékek a kosárban.
Keresési eredmények:

Egyéb kategória, Gyógynövények, Vitaminok

A legjobb antidepresszáns

Depresszio

A depresszió nem csupán múló szomorúság valami miatt, hanem a beteg fizikai, szellemi és érzelmi életére szüntelenül befolyást gyakoroló pusztító betegség. Lerombolhatja az ember önbecsülését és mások megítélésének képességét.A bűntudat, feleslegesség és tehetetlenség érzése a legegyszerűbb mindennapi tevékenység végzésére is képtelenné tehet. A depressziónak több formáját különböztethetjük meg, attól függően, mennyire súlyos. A legtöbb esetben antidepresszáns gyógyszerek fogyasztásával próbálják meg kezelni ezt a betegséget. Sajnálatosan ezeknek igen kellemetlen mellékhatásai lehetnek és nem is biztos, hogy igazán hatékonyak lesznek a depresszió kezelésében.

Mi okozza?

Úgy tűnik, hogy a depresszió mögött nem egyetlen okot kell keresni, bár a szakértők hajlamosak arra, hogy az agy kémiai folyamataiban keressék a probléma gyökerét. Többen állítják, hogy a neurotranszmitterek és a szerotonin egyensúlyok szintjén kell kezelni a problémát, de lássuk, mit mond erről egy klinikai szakpszichológus:

„A mai pszichiátriai diagnosztikai rendszerek nem mások, mint szubjektív tünetlisták, s ez, mint egy kutató megjegyezte, a középkor szintjére veti vissza a pszichiátriát.

Tudományos abszurdum ugyanis az agy specifikus működészavarára következtetni nem objektíválható szubjektív tünetek alapján. Ha valakinek pl. magas a vérnyomása, ez ugyebár a hangulathoz képest legalább egy mérhető viselkedéses jegy, de egy épeszű orvos sem gondolná, hogy ebből ő már tudja, mi a baj.

A magas vérnyomásnak ugyanis az orvostudomány mai állása szerint számos oka lehet a vese működészavarától a hormonális problémákon át a perifériás érellenállás növekedéséig. Vagy ha valaki szédül, annak az alacsony vércukor-szinttől vagy vérnyomástól, a megnövekedett agynyomáson át az egyensúlyi rendszer vírusos fertőzéséig ugyancsak ezer egy oka lehet.

A viselkedéses tünetek leírása tehát alkalmatlan arra, hogy eldöntsük, mi áll a tünetek hátterében, mi a megfelelő kezelés. Mert azonos tünet sokféle úton kialakulhat! A mai pszichiátriai depresszió gyűjtőfogalom, hasonlónak tűnő állapotok összemosása. Szemben az orvoslással, ahol műszeres és laboratóriumi vizsgálatok garmadája segíti a differenciáldiagnosztikát, a pszichiátriában semmiféle biokémiai, műszeres vagy egyéb vizsgálati módszer nincs annak kimutatására, hogy a “depresszió”-nak nevezett “betegség” fennáll-e vagy sem.

Ami nem igazolható, az nem is cáfolható, vagyis a tudományosság határain kívül eső jelenség. Természetesen nem véletlen, hogy egy tudományosan ennyire meghatározatlan állapotban miért olyan bizonytalanok a gyógyszervizsgálatok eredményei is. Hisz ki tudja, mi okozza a “depresszióval” vizsgálatba sorolt személy tüneteit? Ahány “depressziós”, talán annyi féle a kiváltó ok. És ki tudja néhány gyógyult betegből megállapítani, végülis mi a gyógyulás oka. A gyógyszerhatás véletlenszerű, ha nem tudjuk, valójában mit és kit kezelünk vele.”

Szendi Gábor – www.tenyek-tevhitek.hu

A táplálékkiegészítők hatása

A vitaminok és ásványi anyagok igen kedvező hatást gyakorolnak. Különböző gyógynövények szintén szedhetők, de ebben az esetben ezt mindenképpen orvossal kell egyeztetni. Egyesek szerint a B- és a C-vitamin csökkent szintje kapcsolatban lehet a depresszió kialakulásával. Szedésükkel elősegíthető a neurotranszmitterek agyi szintézise, és növelhető az antidepresszáns gyógyszerek hatékonysága. A kalcium és a magnézium nyugtatják az idegsejteket, és különösen akkor fejtenek ki kedvező hatást, ha a depresszió alvászavart idézne elő.

A gyógynövények közül az orbáncfű a fitoterapeuták szerint a gyakran káros mellékhatásokat okozó antidepresszánsok hatásos és biztonságos alternatíváját jelentheti enyhe depresszióban. A másik hatékony gyógynövény a depresszió ellen a kurkuma.  50 éves kor felett esetleg még hatásosabb helyette a páfrányfenyő (gingko-biloba). 

Ezek mellett jó hasznát vehetjük a citromfűnek is. Egy néhány éve végzett kísérletben 18 egészséges felnőtt önkéntes kapott standardizált citromfű kivonatot vagy placebót hét napon át. Azok, akik a 600mg citromfüvet kapták, jelentős hangulat javulásról, nyugalomról és megnövekedett éberségről számoltak be.

A mozgás a legjobb természetes antidepresszáns

James Blumenthal pszichiáter a Duke egyetem munkatársa az észak-karolinai Durhamból 1999-ben bebizonyította, hogy a mozgás jelentős hangulatjavulással jár. Betegeit két csoportra osztotta az egyik csoportnak kizárólag aerobic órákat, a másik csoportnak pedig antidepresszánsokat írt fel. Tizenhat hét elteltével a depressziós betegek körében ugyanolyan eredményesnek bizonyult az aerobic óra, mint a gyógyszeres kezelés.

Egy későbbi tanulmány aztán megállapította: habár a tabletták gyorsabban hatnak, a sport hatása tartósabb. Ráadásul a testmozgás nem csak a depresszió orvoslásában, de annak megelőzésében is eredményes volt. Ami pedig a legfontosabb, hogy a testmozgásnak nincsen semmi mellékhatása, és nem kell hetekig arra várni, hogy vajon megfelelő hatást vált-e ki, mint a gyógyszerek.

Aktuális tanulmányok igazolják hogy a testmozgás gyakran még eredményesebben is hat, mint a drága tabletták és a hipermodern gyógyászati eljárások. Hatására testünkben egészséges új sejtek termelődnek és kóros folyamatok fordulnak meg. Az előírás szerinti edzés sok esetben a jól bevált terápiák kiegészítéseként alkalmazzák.

forrás: naturhirek.hu

Hozzászólok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner